Een letselschadebureau maakt het je gemakkelijker je letselschadevergoeding uitgekeerd te krijgen. Maar hoe gaan deze lieden eigenlijk te werk? We nemen het graag met je door in deze informatieve blog. Blijf onze site trouwens volgen voor meer interessante artikelen. We uploaden er geregeld een x-aantal, zodat jij je niet hoeft te vervelen. 

Ongeluk zit in kleine hoek

Het feit dat auto-ongelukken vrij alledaags zijn, doet niets af aan de pijn en verwarring die kunnen ontstaan wanneer een ongeval of letsel jezelf of een geliefde overkomt. Als je besluit om stappen te ondernemen in de richting van het beschermen van je rechten en het claimen van de schade na een ongeval, dan kunt je een aantal algemene vragen hebben over een letselschadeclaim.

Wat is een letselschadeclaim? 

Letselschadezaken zijn juridische geschillen die ontstaan wanneer een persoon schade lijdt door een ongeval of letsel, en iemand anders wettelijk verantwoordelijk zou kunnen zijn voor die schade. De verzekeringsmaatschappij van de verantwoordelijke persoon zal geld betalen aan de gewonde persoon voor medische rekeningen, pijn en lijden, en andere lopende medische kosten. (Als er sprake is van medische fouten, werkt je letselschadeadvocaat samen met verzekeringsmaatschappijen en ziekenhuisadvocaten.)

Hoe loopt het proces?  

Een letselschadezaak kan worden opgestart door een letselschadeadvocaat of letselschadebureau (buitengerechtelijk) die je vertegenwoordigt in een civiele rechtszaak of schadeclaimproces. De twee waarschijnlijke uitkomsten van een zaak, staan hieronder:

 

Formele rechtszaak: in tegenstelling tot strafzaken, die worden ingeleid door de overheid, begint een formele letselschade zaak meestal wanneer een particulier (de “eiser”) een civiele klacht indient tegen een andere persoon, bedrijf, corporatie, of overheidsinstelling (de “gedaagde”), bewerende dat zij onzorgvuldig of onverantwoordelijk hebben gehandeld in verband met een ongeval of letsel dat schade heeft veroorzaakt. Deze actie staat bekend als “het indienen van een rechtszaak”. Onze bespreking van nalatigheid en bewijsvoering is bijzonder nuttig.

 

Informele schikking: in werkelijkheid worden de meeste geschillen over schuld aan een ongeval of letsel opgelost door middel van een informele, vroegtijdige schikking, gewoonlijk tussen de persoonlijk betrokkenen bij het geschil, hun verzekeraars, en advocaten of letselschadebureaus die de partijen vertegenwoordigen. Een schikking neemt meestal de vorm aan van onderhandelingen, gevolgd door een schriftelijke overeenkomst waarin beide partijen afzien van verdere actie (zoals een rechtszaak), en in plaats daarvan ervoor kiezen om de zaak op te lossen door betaling van een overeen te komen geldbedrag.

Opmerking: de middenweg tussen een rechtszaak en een informele schikking zijn alternatieve geschillenbeslechtingsprocedures zoals bemiddeling en arbitrage.